Gottfried Semper. London Writings 1850–1855

Mit einem kritischen Apparat und Manuskriptvarianten

Einführung und Kommentar von Michael Gnehm, Sonja Hildebrand, Dieter Weidmann
Gestaltet von Philippe Mouthon

Gottfried Semper (1803–1879) hinterliess ein umfangreiches architekturtheoretisches Werk. Die Art und Weise, wie er in seinen Schriften die Architektur in kulturgeschichtlicher Perspektive als Schlüsseldisziplin menschlicher Kunstfertigkeit analysierte, fasziniert bis heute. Die London Writings machen bislang nicht publizierte oder nur wenig bekannte Texte aus Sempers Londoner Exilzeit (1850–1855) in einer kritischen und kommentierten Ausgabe im originalen Wortlaut zugänglich. Unter dem Eindruck der ersten Weltausstellung 1851 und als Lehrer am Department of Practical Art schuf Semper in London die Grundlagen für sein theoretisches Hauptwerk Der Stil (1860/63). Den von ihm beobachteten Phänomenen des globalisierten Warenverkehrs und einer Globalisierung des Wissens begegnete er mit Überlegungen zur globalen Entwicklung der architektonischen Kultur in ihren vielfältigen materiellen, gesellschaftlichen und politischen Voraussetzungen. Die Edition ist das Ergebnis eines gemeinsamen SNF-Forschungsprojekts am Istituto di storia e teoria dell’arte e dell’architettura (ISA), Università della Svizzera italiana, und am Institut für Geschichte und Theorie der Architektur (gta), ETH Zürich.

Erscheint im Frühjahr 2021

2021. 16.5 x 24 cm, hardcover
ca. 670 pages, 12 plates, 35 illustrations
ISBN 978-3-85676-403-6
CHF 85.00 / EUR 79.00
Texts by Gottfried Semper in English, German or French

With a critical apparatus and manuscript variants

Introduction and commentary by Michael Gnehm, Sonja Hildebrand, Dieter Weidmann
Designed by Philippe Mouthon

Gottfried Semper (1803–1879) left behind a voluminous legacy of architectural-theory writings. The manner, in his works, in which he analysed architecture from a cultural-historical perspective as the key discipline in human artistry continues to exert a deep fascination up until today. The London Writings make available previously unpublished or little-known texts originating during Semper’s exile in London (1850–1855) in a critical and commented edition, including in their original wordings. Swayed by his impressions of the first Great Exhibition of 1851 and as a lecturer at the Department of Practical Art, it was in London that Semper laid the foundations for his theoretical magnum opus Der Stil (Style, 1860/63). He counterpoised the phenomena of the globalised flow of merchandise and a globalisation of knowledge that he observed with his thoughts on the global development of architectural culture in all its manifold material, social and political conditions. The edition is the outcome of a joint SNSF research project between the Institute for History and Theory of Art and Architecture (ISA) at the Università della Svizzera italiana and the Institute for the History and Theory of Architecture (gta) at ETH Zurich.

Forthcoming in spring 2021